SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Motorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labb

Motorer i automatiserade labb används som drivlösning i processer som puckhantering, sorteringsarmar, pipettering och många fler.
Rörelserna som behövs kan åstadkommas med olika typer av motorer som lämpar sig mer eller mindre bra i applikationerna.

En typ av motor som passar särskilt bra i en applikation kan i en annan automationsdel, där större noggrannhet krävs, innebära sämre säkerhet och onödigt hög ljudnivå. Där kan en helt annan motor bidra med smidigare format, högre precision och bättre arbetsmiljö.

I det här blogginlägget berättar vi om några olika teknologier och kommer även med mer handfasta förslag på motorserier som gör jobbet när det krävs mer effekt under intermittent drift till minimala ljud- och vibrationsförhållanden när det dessutom är ont om plats!

Motorer av stegmotortyp
Stegmotorer återfinns i mängder med tillämpningar där främst pris och moment är viktigt men tack vare motorns unika egenskaper kan den vara lämplig även i precisionskrävande tillämpningar inom medicin, robotik och automation. Modeller med diskformad rotor möjliggör extremt snabb acceleration och retardation.

För dig som vill åstadkomma en linjär rörelse, går vissa stegmotorer går att få med en mutter fäst i rotorn (istället för en axel som på en vanlig stegmotor). När man stoppar in en skruv (ledarskruv eller kulskruv) i muttern kan man få motorn att traversera skruven genom att rotationsförhindra skruven.

Positionering med stegmotorer
Då stegmotorn levererar ett relativt högt moment och hanterbara hastigheter behövs sällan någon växel, men i vissa tillämpningar kan det vara motiverat. Stegmotorer är utmärkta att använda till positionering då konstruktionen gör att man i normala förhållanden kan hålla koll på var man är, men under vissa omständigheter kan man ”tappa steg” och därmed befinna sig på en annan position än där man borde. För att avhjälpa detta kombineras ibland stegmotorer med en pulsgivare, för att hjälpa styrelektroniken att korrigera positionen då det är nödvändigt.

Stegmotorer följer ofta en allmänt accepterad standard avseende monteringshål, styrkant, skruvhål m.m., men lindingarna varierar en hel del mellan olika tillverkare.

Styra och kontrollera en stegmotor
För att kunna styra och kontrollera en stegmotor behövs någon typ av motorstyrning. Vi har ett brett sortiment av motorstyrningar, både för stegmotorer och för andra motorer på vår sida för motorstyrningar.

Användningsområden för stegmotorer inom automation är brett:

- Puckhantering
- Lyftarmar
- Beredning av prov
- Scanningprocess för registrering av vilken typ av analys som krävs
- Förflyttning av provrör
- Transport till faktiska analysstationer
- Avlägsning av propp från provrör
- Överföring av prov till reaktionskärl för faktiska analysen
- Arkivering av provrör för eventuell provning vid ett senare tillfälle

För- och nackdelar hos stegmotorer
Fördelar hos stegmotorn är mycket hög driftsäkerhet, lång livslängd och det relativt låga priset. Den lämnar jämfört med exempelvis DC-motorer ett högt moment. En annan fördel är att de kan användas för positionering, även utan pulsgivare. I utbyte är de relativt klumpiga och har låg verkningsgrad i jämförelse med t.ex. en DC-motor, vilket kan innebära höga temperaturer.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när